top of page

Kössünk könyvet!

Kössünk könyvet! Workshop
Puha pergamenkötésű egyedi könyv, scketchbook készítése a KAS-ban
Tartja: Lendvay Krisztina könyvrestaurátor, könyvkötő

Ha szereted tárgyaidat saját magad készíteni, szívesen készíted jegyzeteidet, rajzaidat egyedi, különleges kivitelezésű füzetbe, könyvbe akkor a KAS Kössünk könyvet! Workshopját neked találták ki.

 

A workshopon elkészíthető tárgy puha pergamen kötéssel készül, ahol az egyszerűség kedvéért a pergament papírral fogjuk helyettesíteni. A lényeg, hogy a lapokat majd a puha borító védi. Nincs kemény fa vagy préselt papírtáblája a könyvnek. Ezeket a kötéseket már a XVI. Században is használták. Minden esetben volt záródása a pergamen borítóknak, szalaggal, gombbal, bőrcsíkkal, de rézcsatos is előfordult. A pergamen változó páratartalomra mozog, szétnyílik a kötés így sérülékenyek a lapok, ezért kell rá a zár.

 

Hogyan dolgozunk?

A lapok hajtogatása után az elkészített lepréselt ívekre egy meghajtott előzéket ragasztunk, ami erősíti a kapcsolatot a kötés és a könyvtest között. Natúr fűzőcérnával a kötéshez kiválasztott selyemszalagokra felfűzzük az íveket.  Az így elkészült könyvtest gerincét ragasztjuk, száradni hagyjuk, majd kalapáccsal meggömbölyítjük. A kiválasztott borítópapírt az elkészített könyvtest méretéhez hajtogatjuk. Metszéseket ejtünk a borítón, ott ahol a szalagokat ki -majd vissza fogjuk vezetni, hogy összekapcsoljuk a borítót a kész könyvtesttel. Ezután a záródáshoz szükséges kibújtató nyílást is kivágjuk, kivezetjük a szalagot. Az előzéklapot hozzáragasztjuk a papírborítóhoz, majd préselés és száradás után az elkészült könyvet a szalaggal beköthetjük.

 

A részvétel nem igényel könyvkötészetben való jártasságot.

Eszközök:

A könyvkészítéshez szükséges eszközöket (papírok, borítóanyag, szerszámok, ragasztó) mi biztosítjuk számodra.

 

Részvételi díj:

17.000 Ft.

A tanfolyami díj magába foglalja a különleges anyagok költségét, könyvkötő szakember folyamatos jelenlétét, irányítását.

 

IDŐPONT:

2022. június 11. szombat 10.00-13.00

IDŐTARTAM:

1x3 óra

NEHÉZSÉGI FOK:

3/ 5

MUNKAFOLYAMATOK:

ismerkedés a könyvkötés mesterségével / tervezés / hajtogatás / fűzés / ragasztás / borítókészítés

 

A workshop minimum létszáma 8 fő.

Jelentkezés:

kasbefogadoter@gmail.com

 

Jelentkezést a tanfolyami díj 50%-ának megfelelő összegű előleg befizetésével, vagy a tanfolyami díj kifizetésével fogadunk.

kas_insta_konyves29.jpg
Grafika: Courses
bottom of page